Robert van de Ven

Robert van de Ven

Naam:
Robert van de Ven
Geslacht:
Man
Woonplaats:
Veldhoven, Nederland
Bij Reislogger sinds:
september 2009
Website:
robertvandeven.reislogger.nl
Reisverhalen:
15
Foto’s:
116

Over mij

Ik ben een masterstudent aan de Universiteit Utrecht. Ik volg momenteel de master Biomolecular Sciences waar deze stage onderdeel van uitmaakt.

Over mijn reis

Eind oktober 2009 vertrek ik voor acht maanden naar San Francisco, California. Daar ga ik stage lopen in het lab van dr. Jeroen Roose aan de University of California, San Francisco. Ik zal hier kort proberen uit te leggen wat voor onderzoek gedaan wordt in zijn lab. Dit allemaal zodat de mensen thuis ook een beetje een idee krijgen van mijn stage daar, want ja, er moet ook nog gewerkt worden tijdens de acht maanden... ;) Daar gaan we:

Voor het gemak beginnen we maar bij het begin: DNA. DNA is een spiraalvormig molecuul dat in essentie alle informatie bevat dat nodig is voor het leven. DNA zelf is het opslagmedium en codeert voor de werkelijke actieve onderdelen van de cel: de eiwitten. Eiwitten komen voor in allerlei vormen en maten, zo zijn er structurele eiwitten die sterkte aan de cel geven en enzymen die allerlei chemische processen catalyseren. Alle eiwitten en hun activiteiten in de cel werken in een delicate balans en reguleren vele processen. Fouten in het DNA (mutaties) leiden in sommige gevallen tot fouten in de eiwitten waardoor deze niet meer kunnen functioneren of juist overactief worden. Deze afwijkingen in de eiwitten kunnen de balans in de cel in de war gooien. Als bijvoorbeeld een eiwit betrokken bij de celgroei overactief wordt, dan kan dit leiden tot ongecontroleerde celgroei oftwel kanker. In het lab van Jeroen Roose in San Francisco wordt onderzoek gedaan naar de rol van Ras eiwitten in verschillende soorten kanker. Mutaties in deze eiwitten zijn betrokken bij 30% van alle kankers en daardoor een zeer belangrijk onderwerp voor onderzoek. Maar wat doen deze zogenaamde Ras eiwitten nou precies? Deze Ras eiwitten werken samen met een hoop andere eiwitten in de doorgifte van signalen (signaaltransductie). Een voorbeeldje: Na de binding van een hormoon aan een receptor wordt Ras geactiveerd en wordt via een netwerk van andere eiwitten het signaal versterkt en doorgegeven naar bijvoorbeeld de celkern, waar allerlei genen worden geactiveerd. Hierdoor is de cel in staat om in actie te komen wat bijvoorbeeld leidt tot celdeling. In de doorgifte van zo een signaal spelen de Ras eiwitten dus een zeer belangrijke rol. Verstoring van deze Ras eiwitten kan leiden tot een verstoring in de signaaltransductie waardoor kanker kan ontstaan. Het hele verhaal wordt nog moeilijker als je bedenkt dat veel eiwitten van dit netwerk invloed uitoefenen op andere netwerken en processen in de cel. Op hun beurt zijn er een hoop eiwitten betrokken in andere netwerken die het Ras netwerk kunnen beinvloeden. Zo zijn er bijvoorbeeld eiwitten die Ras kunnen activeren. Deze activerende eiwitten zijn zeer belangrijk in het hele proces omdat ze het Ras eiwit reguleren. In mijn stage staan de twee Ras activerende eiwitten dan ook centraal (RasGRP en SOS). Met verschillende biochemische technieken en het gebruik van proefdieren proberen we de rol van deze twee eiwitten in het ontstaan van dikkedarmkanker op te helderen. Algemeen gezien zou onderzoek naar de activatie en werking van de Ras eiwitten in de toekomst kunnen leiden tot een succesvolle kankertherapie en meer inzicht kunnen geven in de werking van de cel in gezondheid en ziekte.

Ik hoop dat dit een beetje opheldering geeft over het onderwerp van de stage. Het bovenstaande verhaal is echter zeer vereenvoudigd, de situatie in de realiteit ligt veel gecompliceerder. Zo veel gecompliceerder dat we waarschijnlijk nog niet eens een fractie weten. Er is dus nog genoeg te doen...

 

 

 

Bezochte landen

Ik heb 10 landen (4%) bezocht:

België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Nederland, Spanje, Turkije, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Zwitserland.